‘Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en talen blijft onze missie!’
Begin 2022 krijgt Muiswerk Educatief een nieuwe naam. Maar waarom eigenlijk? “De naam Muiswerk stamt uit de jaren 90, toen de muis en het toetsenbord de enige manieren waren om een computer aan te sturen. Dat past niet meer bij deze tijd, waarin we swipen en apparaten worden bediend met touchscreens. Bovendien hebben we heel veel mooie plannen. En onze nieuwe naam past daar beter bij,” vertelt Bram van Tongeren, directeur innovatie en didactiek bij Muiswerk Educatief in onderstaand interview.
Interview: Maartje Nix
Waarom wil Muiswerk Educatief van naam veranderen?
“De naam Muiswerk stamt uit de jaren 90. In die tijd waren de muis en het toetsenbord de enige manieren om je computer aan te sturen. Met de ontwikkeling van Muiswerk Online als digitaal leermiddel liepen we destijds voorop in de markt, en de naam Muiswerk Educatief paste daarbij. Maar inmiddels voelt de naam Muiswerk wat gedateerd. Tegenwoordig draaien leermiddelen immers ook op smartphones en tablets, en die werken met touch.
Wij willen technisch continu vooroplopen. Er komt een moment dat we computers kunnen aansturen met spraak, onze ogen en ons brein. Dat willen we als organisatie ondersteunen zodra dat mogelijk is. En dan klopt de naam Muiswerk Educatief niet meer. De nieuwe naam, die we op 27 januari officieel lanceren, past daar wel bij.”
Wat betekent een nieuwe naam voor scholen die de leermiddelen Numo en Flexi gebruiken?
“De online leermiddelen Numo en Flexi houden hun vertrouwde jas. Dus wat dat betreft verandert er niet zo veel. Wat wel zal opvallen is de nieuwe huisstijl en de nieuwe naam voor onze organisatie die deze slimme leermiddelen maakt. Wat de nieuwe naam is en hoe die huisstijl eruit ziet zullen we vanaf 1 januari 2022 uit de doeken doen.
Met onze nieuwe naam zullen we ook meer ons verhaal vertellen. Wat willen wij als makers van online leermiddelen doen voor het onderwijs? En op welke manieren kunnen scholen onze leermiddelen inzetten zodat hun leerlingen groeien in talen en rekenen?”
Muiswerk Educatief bestaat ruim 30 jaar. Vanwaar dit succes?
“Ons succes schrijf ik toe aan de drie prioriteiten die wij in onze organisatie stellen. Iedereen die bij ons werkt – en scholen roemen ons daarvoor – weet wat die prioriteiten zijn:
1 Onze online leermiddelen – Numo en Flexi – moeten altijd werken. Anders hebben leerlingen en docenten er niks aan. Dus dat staat op één.
2 Wie vragen heeft over onze leermiddelen of hulp nodig heeft, krijgt meteen een medewerker aan de lijn. Niets zo vervelend als in de wacht staan terwijl je klas jou nodig heeft! Wij zorgen er dus voor dat onze afdeling Service & Support goed bemand is en dat medewerkers precies weten hoe ze klanten goed kunnen helpen.
3 Het maken van leermiddelen zit in ons DNA. Wij maken onze leermiddelen helemaal zelf. Dat geldt voor de technische, ICT-kant. Maar dat geldt ook voor de instructie en oefeningen in de programma’s. Die worden gemaakt door onderwijskundigen en ontwikkelaars die het onderwijs kennen en weten wat leerlingen moeten kennen en kunnen als het gaat over talen en rekenen.”
Welke plannen gaan jullie onder de nieuwe naam uitvoeren?
“We blijven ons richten op onze missie: Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en talen. In Numo kunnen leerlingen al oefenen met rekenen, Nederlands en Engels. Maar onze contentspecialisten zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe leerlijnen voor Frans, Duits en Spaans. In de toekomst komen daar wellicht nog talen bij, zoals Arabisch of Chinees.
Het dashboard van Numo hebben we samen met leerlingen en docenten ontwikkeld. Dat gaan we ook doen bij de verdere ontwikkeling van ons grootste leermiddel. We hebben een UX-ruimte ingericht in ons pand, waar we leerlingen uitnodigen om nieuwe features te proberen en ideeën met ons te delen. Zij zijn het tenslotte die oefenen met Numo. En hoe beter Numo aansluit bij de wensen van leerlingen, hoe meer zij zullen oefenen!
We gaan ons nog meer richten op samenwerken. Met toetsleveranciers zoals Cito en DIataal bijvoorbeeld. Door een koppeling te maken tussen toetsresultaten en Numo kunnen leerlingen nóg gerichter gaan oefenen. En om het voor scholen gemakkelijker te maken, zijn we bezig met het realiseren van koppelingen tussen onze leermiddelen en administratiesystemen. Dan kunnen bijvoorbeeld namen van leerlingen automatisch in Numo worden ingelezen. Dat scheelt scholen administratieve handelingen.
Verder gaan we ons – naast het voortgezet onderwijs – richten op het mbo, zodat ook mbo-studenten slim kunnen groeien in talen en rekenen.”
Kun je iets verklappen over de nieuwe naam?
“Nou, vooruit. Het is een stoere naam – tenminste, dat vind ik! In onze nieuwe naam zie je dat het ons vooral om de leerling gaat en om de groei die leerlingen doormaken als ze met onze leermiddelen oefenen. Iedere leerling heeft z’n eigen leercurve. En onze pay off drukt uit wie wij als makers zijn. Meer ga ik echt niet verklappen!”