Juffrouw Blom neemt afscheid, maar wie is juffrouw Blom en wat is haar relatie met Kurve? In het gewone leven heet juffrouw Blom Coby Blom. Vijftien jaar geleden stopte zij bij Muiswerk Educatief, zoals Kurve toen nog heette. Ze begon opnieuw met juffrouwblom.com. Dat hield in dat ze remedial teachers en ouders van leerlingen die in Nederland en in het buitenland wonen oefenmateriaal stuurde voor rekenen en taal.

U heeft vroeger bij Kurve gewerkt?
‘Dat klopt. Samen met mijn broers Theo en Arie en mijn zus Truus heb ik Muiswerk Educatief opgericht. Dat was een fantastische tijd. Onze kennis en ervaring sloot zo mooi op elkaar aan. Theo was onze techneut, en is nu nog steeds teamlead ontwikkeling, Truus was docente Nederlands met ervaring in het maken van lessen, Arie creatieveling en ik had ervaring in de verkoop. Zo waren we een mooi team met z’n vieren. Toen ik vijftien jaar geleden zestig werd ben ik gestopt bij Muiswerk Educatief, omdat ik meer thuis wilde zijn bij mijn man. Maar ik miste het werk. Daarom ben ik vanuit huis als Juffrouw Blom begonnen.’

Wat doet Juffrouw Blom precies?
‘Ik verkoop oefenmateriaal uit de leermiddelen van Kurve aan remedial teachers en particulieren, waaronder expats. Wanneer kinderen eenmaal aan het oefenen zijn, help ik ouders bij het begeleiden van hun kinderen.’

Hoe kwam u op het idee om u op expats te richten?
‘Toen mijn dochter in Hongkong ging wonen, ontdekte ik dat er grote behoefte is aan Nederlands oefenmateriaal in het buitenland. Zo kreeg ik steeds meer klanten, waaronder kleine schooltjes in Papua Nieuw Guinea en Thailand. Ouders komen daar op vaste dagen bij elkaar met hun kinderen en gaan dan bijvoorbeeld in een bibliotheek met goede internetverbinding oefenen. Ouders stellen mij vragen als: Wil je kijken hoe mijn dochter het doet? Soms komen ze voor een verrassing te staan. Dan vertellen ze trots dat hun zoon al een paar maanden flink aan het oefenen is, en zie ik in mijn dashboard dat hij maar vijf minuten bezig is geweest… De tijd waarin zij dachten dat hij aan het oefenen was, bleek hij te besteden aan online games. Tsja… ik kan wel meekijken, maar of hun
kinderen werkelijk aan het oefenen zijn, moeten ouders zelf controleren!’

Wel fijn dat dat zo kan, op afstand meekijken.
‘Dat was vijftien jaar geleden inderdaad nog anders. Toen brandde ik cd’s die in Nederland en in het buitenland werden verstuurd. Nu wordt alles online geregeld. Wanneer iemand in Nieuw Zeeland oefenstof spelling nodig heeft op het niveau van groep 4, dan is dat binnen vijf minuten geregeld.’

Wat vindt u het leukste van uw werk?
‘Het persoonlijke contact met mensen over heel de wereld. Ouders sturen regelmatig foto’s van hun kinderen. Zo ontstaat er echt een band. Dat zal ik zeker gaan missen!’

Wat is de reden dat u stopt als Juffrouw Blom?
‘Ik ben vijfenzeventig. Het is genoeg geweest, al stop ik met pijn in het hart. Bovendien zijn mijn man en ik in de loop der jaren ook andere dingen gaan doen. Zo verhuren we huisjes op de Waddeneilanden. Daar kunnen wij nu onze tijd en aandacht in stoppen.’

Op 15 december j.l. hebben wij bij Kurve onder het genot van een heerlijk taartje afscheid genomen van Juffrouw Blom. Het was een gezellig moment waarbij we veel mooie herinneringen aan deze leerzame jaren met elkaar gedeeld hebben. Dank voor alle inspiratie Coby en veel geluk in de toekomst!