In het geboortedorp van Mamadou Diallo in Guinee (West-Afrika) gaan veel kinderen niet naar school, want de dichtstbijzijnde school ligt te ver weg om elke dag te lopen. Daarom laat Mamadou van eigen middelen op een centrale plek een school bouwen, zodat meer kinderen de school kunnen bereiken. Een mooi plan vinden wij en daarom draagt Kurve graag een steentje bij.

‘Ik voel mij een geluksvogel en wil iets teruggeven aan de wereld,’ vertelt Mamadou. ‘Daarvoor heb ik een lijstje met doelen opgesteld. Eén daarvan is de bouw van deze basisschool.’

Mamadou heeft een stuk grond gekocht en het fundament voor de school met drie lokalen is inmiddels gelegd. Zodra de school staat, zal hij de school overdragen aan de Guineese overheid. ‘Hoe het onderwijs wordt ingericht is niet aan mij,’ vindt Mamadou, ‘de overheid zorgt ervoor dat er leerkrachten worden aangesteld om les te geven op de school. En die bepalen zelf hoe ze hun onderwijs gaan vormgeven.’

De bouw

De bouw was begroot op 15.000 euro, maar door prijsstijgingen zullen de kosten oplopen tot 20.000 euro. ‘Het geld dat ik van Kurve heb gekregen – 6.000 euro – komt dus goed van pas!’

Mamadou volgt de bouw, waar vijftien mensen mee bezig zijn, op afstand. ‘Ik heb regelmatig contact met de aannemer. We praten dagelijks over de voortgang van de bouw. En de dorpelingen, die ik zelf inmiddels goed ken, houden mij op de hoogte en sturen mij regelmatig foto’s.’

Inwijdingsfeest

Op de plek waar de school komt te staan is voor de start van de bouw een feest gevierd. Mamadou was daar bij. ‘In de Guinese cultuur is het een gebruik om voordat je begint aan iets nieuws een soort inwijdingsfeest te geven. ’

Hoe ver zijn ze met de bouw? Mamadou: ‘Ze zijn nu bezig met graafwerkzaamheden om de fundering te leggen. Door de foto’s die mij regelmatig gestuurd worden, kan ik de bouw goed volgen.’